Jatketaan sämpylä-linjalla. Juustosämpylöiden nopeasti huvetetessa, piti keksiä seuraavat sämpylät herkuteltavaksi. Porkkanasämpylöitä ei ole tullut tehtyä pitkään aikaan, joten niistä tuli seuraava kohde. Jotain twistiä niihin piti saada, pelkkä jauho-porkkana-yhdistelmä oli kielletty. Kaapin kätköistä kehittelin sitten tällaisen ohjeen:
Porkkanasämpylät ( 9 isoa )
5 dl vettä
1 rkl psylliumia
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 dl hirssisuurimoita
1 dl isoja kaurahiutaleita
2,5 dl porkkanaraastetta (karkea&hienoa sekaisin)
3 dl kaurajauhoja
2 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja
2,5 dl karkeita gluteenittomia jauhoja
1/2 dl öljyä
Sekoita +42 asteiseen veteen kuivahiiva sekä psyllium. Anna turvota 10 minuuttia. Lisää suola, sokeri, hirssisuurimot, kaurahiutaleet sekä porkkanaraaste. Sekoita hyvin. Annostele jauhot vähissä erin, samalla hyvin vaivaten. Lopuksi lisää öljy ja vaivaa se taikinaan kunnolla.
Pyörittele taikinasta 9 isoa sämpylää jauhoja apuna käyttäen (itse käytin kulhoa, jonka pohjalle laitoin jauhoja). Kohota tiskialtaan päällä, kuumassa vesihöyryssä kaksinkertaiseksi. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
|
Vesihöyryn päällä sämpylät kohoavat nopeasti ja tehokkaasti.
|
Sämpylöistä tuli erittäin isoja, meheviä ja maukkaita. Porkkanaraasteen epätasaisuus toi hieman lisää rakennetta sämpylätaikinaan. Hieno raaste tuo paljon mehukkuutta, mutta ei näy taikinassa kuin värinä. Kun lisäsin sekaan karkeaa raastetta, nyt taikinassa on selkeästi porkkanaa havaittavissa, josta tykkään kovasti. Normaalisti laitan kaikkiin leipiin aina jotain siemeniä, mutta olen koittanut hiukan muuttaa tapojani, ettei kaikki leivät maistuisi aina samalle. Hirssisuurimot olivat tämän leivän "juttu", jotka toivat haluamaani purutuntumaa mukavasti muuten niin pehmeille sämpylöille :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti