13.4.2015

Gluteenitonta - Porkkanakakkumuffinssit ja Sienipiirakka

Perjantaina oli sellainen päivä, jolloin tuli taas vuosi lisää mittariin. Päätin, että teen jotain muuta tarjolle kuin iänikuista täytekakkua. Siitä ei kuitenkaan ole kuin kuukausi, kun sitä viimeksi syötiin kyllästymiseen asti. Nyt oli aika jonkun muun herkun täyttää kakun tehtävä!

Päädyin aina yhtä herkulliseen porkkanakakkuun muffinssimuodossa, nam!





Porkkanakakkumuffinssit (15 isoa)

                                                        4          kananmunaa
                                                        4     dl  sokeria
                                                        1     dl  fariinisokeria
                                                        2,5  dl  juoksevaa margariinia
                                                        6     dl  gluteenittomia jauhoja
                                                        2     tl   kanelia
                                                        2     tl   vaniljasokeria
                                                        1     tl   leivinjauhetta
                                                        1     tl   soodaa
                                                                    ripaus suolaa
                                                        2     dl  auringonkukansiemenrouhetta
                                                        7     dl  porkkanaraastetta

                                                       Kuorrutus:

                                                        75   g     juoksevaa margariinia
                                                        3     dl    tomusokeria
                                                        350 g     maustamatonta tuorejuustoa
                                                        2     tl     vaniljasokeria
                                                        2     rkl   appelsiinimehua
                                                        1     rkl   raastettua appelsiinin kuorta



Sekoita munat, sokerit sekä rasva hyvin vispilällä sekaisin. Sekoita kuivat aineet erikseen ja lisäile sitä munaseokseen vähän kerrassaan. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi auringonkukkarouhe ja viimeisenä porkkanaraaste ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina 15 isoon amerikanmuffinssivuokaan ja paista 175 asteessa 20-30 min. Tarkista kypsyys hammastikulla. Anna muffinssien jäähtyä kunnolla ja valmista täyte.
Vatkaa rasva ja tomusokeri sekaisin. Lisää tuorejuusto ja vatkaa voimakkaasti tasaiseksi massaksi. Lisää vaniljasokeri, appelsiinimehu sekä kuoriraaste samalla sekoittaen. Tarkista maku ja koostumus. Pursota tai lusikoi kuorrutetta muffinssien päälle  ja koristele esim. auringonkukansiemenrouheella.




Suolaisen vaihtoehdon halusin myöskin väsäillä ja pakastimessa odottelevat sienet saivat vihdoin osansa herkullisessa ja yksinkertaisessa piirakassa. Pohjana toimii kevyt suolainen pohja, johon rasvan tilalla on käytetty avokadoa. Koostumuksesta tuli kokonaisuudessaan ihanan pehmeä, ei liian jämäkkä.



Sienipiirakka

                                                               
                                                                 Pohja:

                                                                 2      pientä avokadoa
                                                                 1      kananmuna
                                                                 3 dl  gluteenittomia jauhoja
                                                                 1 tl   suolaa

                                                                 Täyte:

                                                                 1      l      metsäsieniä
                                                                 1             sipuli
                                                                 1,25 dl    ruokakermaa
                                                                 1             kananmuna
                                                                 0,5   pss  juustoraastetta
                                                                                mausteita maun mukaan

Muussaa avokadot haarukalla muusiksi. Sekoita kananmuna joukkoon ja lisää sekä jauhot että suola. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuokaan jauhoja apuna käyttäen ja esipaista 175 asteessa noin 5 min. Tee sillä aikaa täyte.
Paista sienet ja sipuli pannulla pehmeiksi ja mausta. Sekoita muna, ruokakerma sekä juustoraaste erillisessä kulhossa sekaisin. Asettele sieni-sipulipaistos tasaisesti piirakkapohjalle ja kaada muna-kermaseos päälle. Tarkista, että seos leviää tasaisesti ja ripottele pinnalle vielä hiukan juustoraastetta. Paista 175 asteessa reilu 30 min.



Mukavaa alkanutta viikkoa!

6 kommenttia:

  1. onpas herkkuja! Taidanpa kokeilla muffinsseja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Suosittelen lämpimästi muffinssien tekoa, jos herkkua tekee mieli!

      Poista
  2. Ihania muffareita!! se mömmö päällä ihan ykköstä! nyt sain sen ohjeen, kiitos! koskas kirjoittelet kosmetiikka juttuja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva että maistui! Kosmetiikkajuttuja on tulossa varmastikin lähiaikoina :)

      Poista
  3. sienipiirakka oli tosi hyvää!! avokaado tosi hyvä idea käyttää pohjataikinassa rasvan tilalla. kiitos kivoista juhlista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Ja kiva että tykkäsit :) Avokado on todella mainio vaihtoehto rasvan sijasta, se käy niin makeisiin kuin suolaisiinkin taikinoihin. VinkVink: Makea piirasohje avokadolla on tulossa piakkoin, kunhan saan ohjeen hiottua lopulliseen muotoon :)

      Poista