3.2.2015

Käsitöitä - Säilytyspussi puikoille ja koukuille

Olen säilytellyt kaikkia sukkapuikkojani, virkkuukoukkujani sekä kaikkia kutomiseen ja virkkaamiseen liittyviä tarvikkeita tuunatussa Pringles- tuubissa. Tuunauksena on riittänyt vain se,että olen pyöritellyt villalangan lopun sipsituubin ympärille. Se on toiminut hommassaan jo vuosia.

Nyt kun olen taas alkanut enemmän tekemään käsitöitä, epämääräisesti purkkiin sullotut puikot eivät enää kiinnosta. Seikkailin googlen kuvahaun kautta eri saiteilla, joissa oli kauniita ja ennenkaikkea toimivia puikkojen säilytysratkaisuja ja minä tartuin heti haasteeseen! Ohjeita oli yllättävän vähän tarjolla, joten piti kehitellä täysin oma. Mietintämyssy oli tovin jos toisenkin päässäni ja pähkäilin ratkaisuja omiin vaatimuksiini. Kaikki ongelmat sain kuitenkin selvitettyä ja pussista tuli parempi kuin odotin. Siitä syystä haluan jakaa oman ohjeeni täällä teidän kaikkien kanssa.


Neulepuikkojen säilytyspussi 

Tarvitset:  Vankkaa kangasta 140cm x 60cm, "kanttinauhaa" 3,2m, mittanauhan, nuppineuloja, ruutupaperia, kynän, ompelukoneen ja aikaa :)


1. Suunnittele kaikki osat (ruutu)paperille.
Tätä osuutta ei voi väheksyä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tällä konstilla saa kaiken tarvittavan infon koko työhön. Tee siis tämä osuus huolella.
2. Siirrä suunnitelma kankaalle ja leikkaa osat.
Kokeile kaikkien osioiden paikkoja kankaan päällä ja sommittele vielä ne halumaasi järjestykseen. Kun olet tyytyväinen, voit leikata pohjakankaan. Yläosaan kannattaa jättää kangasta kuvan osoittamalla tavalla. Leikkaa myös taskut.Tässä vielä selkeytettynä kaikki osat; pohjakangas sekä yhteensä neljä taskua mittoineen.
3. Leikkaa kanttinauhat, liitä ne taskuihin ja ompele kiinni.
Leikkasin vanhan kankaan lopun kanttinauhaksi. Tein siitä 5cm leveää nauhaa, jonka taittelin kantiksi. Nauhan leveys on juuri passeli työkentelyyn. Voit toki käyttää myös valmista kanttinauhaa.
4. Jos haluat jotain lisäosia taskuihin, tee ne nyt.
Itse väsäilin pienen neulatyynyn välinetaskuun, johon saan sitten kätevästi kaikki isot parsinneulat kiinni.
5. Sommittele päällekäin tulevat osiot kohdikkain ja ompele.
Paksujen puikkojen sekä virkkuukoukkujen osuudet menevät päällekäin suunnitelmassani. Virkkuukoukkujen taskut tulevat olemaan niin pieniä, ettei paksut sukkapuikot mahdu niihin, joten mittailin puikkotaskujen leveydet ja merkkasin ne. Ompele koukkujen taskut ennenkuin kiinnität paksujen puikkojen taskua mihinkään. Näin saat säilytettyä kunnon tilan paksuille puikoille. Muista jättää paksujen puikkojen taskulle reunaan kääntövara, itse merkkasin sen oranssilla & mustalla nuppineulalla.(Huom! Taskujen taustalla oleva kangas ei ole ommeltu kiinni)
6. Suunnittele ison taskun syvyydet ja leveydet koko työhön.
Laita pohjalle tuleva iso tasku paikoilleen ja mittaile kaikille puikoille sopivan kokoiset paikat. Eli pitkät puikot, ohuet sukkapuikot sekä pyöröpuikot. Huomio päällekäin tulevat osiot! Kaikkia taskuja ei siis kannata ommella nyt, vaan vasta kiinnittäessä muita taskuja. Ensimmäiseksi kannattaa ommella taskujen syvyydet. Se auttaa kangasta pysymään paremmin paikoillaan ja näin helpottaa työskentelyä.


7. Ompele ohuiden puikkojen taskuista vain joka toinen
Paksujen puikkojen tasku tulee olemaan joka toisen ohuiden puikkojen levynen, joten ne kannattaa ommella vasta silloin kun paksujen puikkojen tasku liitetään paikoilleen. Ompele ensin siis ohuiden puikkojen lokeroista joka toinen.
8. Ompele päälle tulevat taskut paikoilleen.
Nyt voit liittää kaikki päälle tulevat taskut paikoilleen ja ommella kaikki tulevat taskut kohdilleen.Ja vielä upeasti havainnollistaen:


9. Ompele reunaan kanttinauhat ja liitä solmimisnauhat.
Tee 5cm leveästä kangasnauhasta kantit reunoihin ja ompele kiinni. Muista liittää solmimisnauhat oikeille paikoilleen. 
10. Nyt työsi on valmis!
Lisää tarvikkeet paikoilleen, taita päällä oleva läppä puikkojen päälle ja kääri rullalle!

Tämä on ensimmäinen tutoriaalini, joten toteutuksessa voi olla hieman parantamisen varaa.

Jos ohjeessa on jotain epäselvyyttä tai muuta kommentoitavaa, otan palautetta/korjaustarpeita mielelläni vastaan :)2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Juu, on tämä paljon kätevämpi kuin aikaisemmin käyttämäni Pringles-sipsituubi :) Suosittelen lämpimästi tekemään tämäntyylisen säilytysratkaisun, jos puikkoja on käytössä yhtään enempää :) Tavarat pysyvät hyvässä järjestyksessä koko ajan!

      Poista