17.2.2015

Käsitöitä - Puna-Musta Kierrepipo

Tämän pipon piti alunpitäen valmistua miehelleni jo viime syksynä. Tätä on väsäilty huikeat neljä kertaa alusta alkaen. Kaksi ensimmäistä virkattua versiota saivat heti kyytiä alkutekijöissään, mutta kolmas sai tekeytyä muutamaa kerrosta vaille valmiiksi ennekuin sai purkutuomion. Minä onneton kun testasin pipoa vain omaan päähäni. Mieheni pää on sen verran isompi, että pipon tekeleeni oli auttamattomasti liian tiukka. Ei muuta kuin purkuun! Silloin tämän pipon kohtalo sai jäädä hetkeksi hautumaan ja katkolle, sen verran sapetti.

Joululomalla sitten innostuin taas noista ihanista langoista ja aloitin suurella innolla uuden pipon. Kaikki sujui kuin rasvattu, mutta kuvionti aiheutti sen verran hidastusta, että kutominen on sujunut hyvin hitaasti. Langan kuljettaminen kyllä alkoi jo luonnistumaan, muuta löysemmän jäljen kutominen oli kova haaste. Normaalisti jälkeni on tiukkaa, joten tässä piti olla koko ajan 100% mukana hommassa, silloin ei tv:tä katseltu eikä paljon tehty muutakaan samalla.

Mutta saanko esitellä, parhaimman piponi vähään aikaan, Puna-musta kierrepipo:


 Puna-Musta Kierrepipo

              Lanka: Kaksinkertaisena Marks & Kattensin Syren, musta ja punainen (kääreet hukassa).
              Päänympärys: 60 cm (ei tiukka)
              Puikot: 6,5 sukkapuikot
              Tiheys:  2o/2n joustin- 14 s / 20krs, sileä osuus - 16 s / 16krs (10*10cm)


Luo 72 silmukkaa mustalla kaksinkertaisella langalla. Jaa ne sukkapuikoille, 18 s per puikko. Kudo 2o/2n neulosta 5 cm (10krs). Tee seuraava kerros pelkkää oikeaa. Ota nyt kaksinkertaisena punainen lanka käyttöön. Kudo *6 s punaisella, 6 s mustalla*, toista * - *, kierroksen loppuun. Kuljeta lankaa takana mukana, ettei tule liian pitkiä lankalenkkejä. Tästä eteenpäin "siirrä" väriraitaa aina yhden silmukan verran vasemmalle, mallikuvan mukaan.

Mallikuvio

Kun pipon korkeus on noin 20 cm, aloita kavennukset. Tee kavennus jokaisen värin vaihdon kohdassa; kudotun värin viimeinen sekä toisen värin ensimmäinen silmukka takakautta yhteen. Tee kavennukset joka kierroksella. Viimeisestä kierroksesta jäljelle jää vain toisen värin 6 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Päättele huolellisesti.


Mallikuvio toteutettuna.

Kavennus ylhäältäpäin kuvattuna


Piposta tuli todella onnistunut yksilö. Pinta on mukavan eläväpintainen, lankavalinta oli täysi kymppi ja loppujen lopuksi ei se nyt niin kamala ollut tehdä. Voi olla että näitä samanlaisia tulee joskus lisääkin, aika näyttää :)
....Ja koska on laskiaistiistai-ilta....
Oikein hyvää laskiaistiistaita kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti