28.12.2014

Gluteenitonta - Karjalanpiirakat, Hanna-tädin kakut, Tiikerikakku & Juustokakku

Joulun toivotuksissa esittelin vain kuvia leipomuksistani, mutta ohjeita en enää malttanut alkaa naputtelemaan. Nyt kuitenkin ryhdistäydyn ja jaan ne teidän kanssanne :) Ohjeet on muokattu Pörden Keittiössä-blogin ohjeista, paitsi liivatteeton juustokakku on hieman modifioitu Lunni leipoo-blogista.




Karjalanpiirakat ( 40 kpl)


Riisipuuro:

3 dl          vettä
3 dl          puuroriisiä
1,5 l         maitoa
                suolaa maun mukaan

Taikina:

4 dl          vettä
1,5 tl        suolaa
n. 8 dl      teff-jauhoja
2-3 dl       vaaleaa gluteenitonta jauhoa


Keitä ensin puuro. Kiehauta vesi ja lisää riisit. Sekoittele ja anna kiehua muutama minuutti, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Sekoita maito riisien joukkoon ja anna puuron tekeytyä miedolla lämmöllä kunnolla puuroksi. Itse teen puuron kerroskattilassa, aikaa kuluu silloin noin 1,5 tuntia. Mausta valmis puuro suolalla. Puurosta kannattaa tehdä hiukan suolaisempaa kuin "syöntipuurosta", koska piirakassa suolan maku häviää jonkin verran. Anna puuron jäähtyä kunnolla.

Sitten on taikinan vuoro. Mittaa haalea vesi kulhoon ja sekoita suola kunnolla joukkoon. Ala lisäilemään teff-jauhoja pikkuhiljaa veden joukkoon sekoitellen. (Tässä vaiheessa yleiskone on verraton apu). Lisää jauhoja, kunnes taikina alkaa muodostumaan. Vaihda vaaleisiin jauhoihin ja sekoita niitä joukkoon sen verran, että saat taikinasta käsiteltävää, muttei kuitenkaan liian kovaa.

Leivo taikina jauhoitetulla alustalla pötköksi ja jaa se 40 osaan. Pyörittele ensin palloiksi ja sen jälkeen ala kaulitsemaan niitä ohuiksi soikeiksi pohjiksi. (Omani olivat noin 13x10cm kokoisia). Laita riisipuuroa reilu ruokalusikallinen taikinapohjan keskelle ja rypytä piirakka.

Paista 275/300 asteessa niin kauan, kunnes piirakat ovat saaneet hyvän värin. Voitele uunista tulleet piirakat voisulalla.






    Hanna-tädin kakut (n.50-60kpl)


100 g     voita
1 dl        kuohukermaa
1,5 dl     sokeria
1 tl         leivinjauhetta
1.5 tl      vaniljasokeria
3 dl        vaaleaa gluteenitonta jauhoa
1,5 dl     perunajauhoja



Sulata voi ja anna jähtyä. Lisää kerma ja sokeri voisulaan. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Siivilää apuna käyttäen lisää jauhot ja sekoita taikina kunnolla tasaiseksi. Pyörittele taikinasta pieniä palleroita pellille. Paista 200 asteessa noin 10 min, tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.






Tiikerikakku


200 g      voita
1,5dl       sokeria
3             kananmunaa
3dl          vaaleaa gluteenitonta jauhoa
2tl           leivinjauhetta
2tl           vaniljasokeria

Raitaosa:

1/3         vaaleaa taikinaa
2 rkl       kaakaojauhetta
4 rkl       kuohukermaa

Lisäksi:

              nokare voita kakkuvuoan voiteluun
              gluteenittomia korppujauhoja



Sulata voi. Vatkaa voi ja sokeri kunnon vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhot siivilän läpi varovasti käännellen. Nappaa noin kolmasosa taikinasta toiseen kulhoon ja sekoita kaakaojauhetta sekä kermaa vuoronperään taikinaosuuteen.

Kaada puolet vaaleasta taikinasta jauhotettuun kakkuvuokaan. Lisää sen päälle tumma osuus ja lopuksi toinen puolikas vaaleasta. Sekoita taikinaa varovasti lusikalla kevyin aaltomaisin liikkein. Paista alatasolla 200 asteessa noin 45 min.





Juustokakku ilman liivatetta

Pohja:

180 g     gluteenittomia Digestive-keksejä
75g        voita

Täyte:

400 g     Philadelphia- tuorejuustoa
4 dl        kuohukermaa
1 dl        tomusokeria
1 rkl       sitruunan mehua
3 tl         vaniljasokeria




Tee ensin pohja. Murskaa keksit kunnolla ja sekoita voisulan kanssa. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla pohjasta sekä reunoilta (näkyy kuvassa). Painele taikina irtopohjavuokaan tiiviiksi pohjaksi ja hiukan myös reunoille. Siirrä jääkaappiin jähmettymään hetkeksi.

Sekoittele tuorejuusto ensin notkeaksi. Lisää tomu- ja vaniljasokeri sekaan sekä sitruunan mehu. Sekoita massa tasaiseksi. Vatkaa kerma pysyväksi vaahdoksi ja sekoittele varovasti tuorejuuston kanssa sekaisin. Ota vuoka jääkaapista ja kaada täyte pohjan päälle. Tasoita pinta ja anna kakun tekeytyä jääkaapissa yön yli. Koristele haluamallasi tavalla.


4 kommenttia:

  1. oli kaikki tosi hyviä nuo leipomukset!! varsinkin karjalanpiirakat aivan huippuja!!! ei ikinä olis arvannu ettei oo normi ruisjauhoista tehty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joululeivonnaiset onnistui kyllä ihmeen hyvin, vaikka kaikkia tein ensimmäistä kertaa :) Karjalanpiirakat oli kyllä munkin ehdoton suosikki, juurikin sen ihanan kuoritaikinan takia. Kaupasta ostetut piirakat on kyllä meidän taloudessa historiaa tästä lähtien, kun noin aidon ruiskuoren makuisia saa itsetehtynä...

      Poista
    2. Ihania joululeivonnaisia ja nuo karjalanpiirakat njam! ♥

      Poista
    3. Kiitos! Kyllä siellä sinun sivuillasi on tullut seikkailtua monen monta kertaa..AIna on löytynyt tilanteeseen sopivia leivontaohjeita :) Että kiitos näistäkin ihanuuksista kuuluu osin myös sinulle! :)

      Poista