20.7.2015

Gluteenittomat pikasämpylät (ilman hiivaa)

Gluteenittomaksi siirryttyäni, leivän syönti on vähentynyt, mutta kuitenkin haluan syödä leipää muutaman palasen päivässä. Kaupassa muutama sämpylä tai yksi pieni leipänen, maksaa 4-5€, joka tekee aikamoisen loven rahapussiin. Tästä syystä leivon suurimman osan leivistä itse. Kohta vuoden gluteenittomien leipien leipomista harjoitelleena, olen jo alkanut pääsääntöisesti onnistumaan yrityksissäni. Joskus kuitenkin, varsinkin näin kesällä, ei jaksa korventaa uunin edessä ja silloin on mukavampi turvautua kaupan leipätarjontaan.

Nyt on kuitenkin tarjolla niin helppo ja nopea ohje, että sämpylät on tehty ja paistettu puolessa tunnissa! Ei uunin korventamista, ei kohottelua eikä sotkuisia käsiä! Parasta on se, että näihin ei tule lainkaan hiivaa, joten vatsaongelmista kärsiville nämä sämpylät ovat täydellinen vaihtoehto :)





Hiivattomat pikasämpylät (noin 15 kpl)


                                                  2,5  dl    maissijauhoja
                                                  3     dl    kaurajauhoja
                                                  5     dl    vaaleita gluteenittomia jauhoja
                                                  1,5  rkl   leivinjauhetta
                                              n. 2     tl     suolaa
                                              n. 3     rkl   juoksevaa hunajaa
                                                  5     dl    kylmää vettä


Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ruokalusikalla. Lisää hunaja ja vesi. Sekoita taikinaa oikein kunnolla, kunnes se on tasaista, aika löysää massaa.

Nostele lusikalla sopivan kokoisia palleroita pellille (voit tasoitella niitä hiukan jauhotetuin sormin) ja paista 200 asteessa noin 15 min.

Nauti!



Sämpylöihin tulee hieno rustiikkinen pinta leivinjauheen kohotuksesta sekä pienestä määrästä jauhoja pinnalla. Kauniin värin tarjoaa maissijauho.


Kuten kuvastakin jo näkyy, sämpylöistä tulee mukavan kuohkeita :)



Näitä sämpylän palleroita tulee tehtyä todella usein, juurikin sen helppouden vuoksi. Illalla kun huomaa, että leipä on ihan finito, näiden teko käy käden käänteessä ja saa iltapalaksi ihanaa tuoretta leipää! Jauhojen suhde sekä laatu vaihtelee kaappitilanteen mukaan ja joka kerralla onnistuu!


Pistäkääs kuulkaas taikinakipot heilumaan ja kertokaa mitä saitte aikaan :)

5 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä! Kokeiltiin tänään 3v maito- ja muna-allergisen leipurin kanssa ja oli helppoa, nopeeta ja hyvää!

    http://aiti-q.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä ja kiitos kommentista! Nämä sämpylät ovat kyllä sellaisia, joita on kätevä tehdä perheen pienempien kanssa :) Pienikin leipuri jaksaa kaikki työvaiheet, aineet saa sekoittaa nopeasti, ei tarvitse turhia kohotella ja uunissakin paistuvat nopeasti :)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta! Minun jauhovalikoimasta löytyi tattaria ja täysjyväriisijauhoa, käytin niitä, muut samat. Maistui upealta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva kuulla :) Tämä ohje on kyllä pettämätön, toimii millä jauhoilla vaan ja aina maistuu hyvälle!

      Poista
  3. Kuinkahan onnistuisi jos laittaisi hieman edellispäivän puuron lopun sekaan ja korvaisi sillä osan jauhoista

    VastaaPoista