12.7.2015

Deodorantit - Mádara & Acorelle

Kainalohygienian maailma on kaksijakoinen. On hikoilua estäviä antiperspirantteja sekä hien hajua kontrolloivia deodorantteja. Antiperspirantti ja deodorantti eroavat toisistaan tosiaan sillä, että antiperspirantti puuttuu hien muodostumiseen, deodorantti vain hajuhaittoihin. Antiperspirantin (aina) sisältämä alumiini tekee ns. "kalvon" kainalon pinnalle ja tukkii hikirauhaset, jolloin hiki ei pääse läpi ja kosketuksiin bakteerien kanssa. Deodoranteissa ei alumiinia käytetä, joten hien muodostumista ei ole estetty.

Alumiinin käytöstä on paljon ristiriitaisia juttuja yhteydessä rintasyöpään. Kasvaimista on löydetty alumiinia, mutta sitä ei olla pystytty todistamaan, että se tulisi antiperspiranttien käytöstä. Alumiinia kun saa niin ruoasta, vedestä kuin muustakin kosmetiikasta. No, antiperspiranteissa sitä kuitenkin on ja lähelle rintoja sitä lapataan joka päivä. Itse uskon ainakin, että jotain yhteyttä näillä asioilla on keskenään, siksi siirryin luonnonkosmetiikan deodorantteihin muutama vuosi sitten. Sinisilmäisenä.

Ensimmäiseksi totesin luonnonkosmetiikan deodoranttien hajumaailman, se oli aivan karsea! Kaikki haisi enemmän tai vähemmän hyttysmyrkylle tai sitten oikein imelälle, yök. Muutama varteenotettava vaihtoehto jäi vain nenääni tuoksumaan. Eka dödö minkä ostin, taisi olla joku Attituden stick, mutta se oli täysi pettymys. Ei pitänyt hajua lainkaan loitolla ja voimisti rankasti luontaista hien hajuani. Se lähti veks samantien. Kokeilin Urtekramia sekä joitain muita merkkejä. Kaikki olivat huonoja/pettymyksiä. Hikkarainen haisi tai sitten itse dödö haisi niin pahalle, etten tykännyt. Tähän kyllästyneenä, hommasin kaikkien kehuman Madaran yrttideon.


Tätä tuli käytettyä hyvän toimivuuden vuoksi pari purtiloa putkeen. Tuoksu ensin hieman etoi, mutta vahva yrttisyys alkoi hiljalleen sopia tuoksumaailmaani. Tämä dödö ei petä, vaikka kunnon hiki yllättää. Pönikkä kestää todella kauan ja iso pallo takaa näppärän levityksen. Toimiva deodorantti kaikilla osa-alueilla! INCI:stä kuitenkin paljastui potassium alum, eli luonnossa esiintyvä mineraalikristalli, joka on kaliumin ja alumiinin kaksoissuoloyhdistelmä. Äh. Dödö vaihtoon.

Mádaran loputtua ostin tämän kaksikon testiin:


Ensin ruusun (vaaleanpunainen pullo). Tuoksu on hyvin ruusu ja perus-naisten-dödömäinen. Heti perään hommasin mesiangervon (vihreä pullo). Mesiangervo on ihanan raikas ja kevyt. Molemmat deodorantit ovat todella pitäviä ja toimivia, ehkäpä jopa parempia kuin Mádara mielestäni. Jee, luottodödö on löytynyt, Acorellen mesiangervo, ajattelin.

Tovin näitä käytettyäni kuitenkin huomasin, että molempien purnukoiden päällähän lukee selkeästi; Alum crystals&blaa-blaa-blaa. Olen ollut täysin puusilmä ja pelkästään innoissani lueskellut hyviä blogipostauksia/kehuja ympäri interwebiä. En ole keskittynyt tärkeimpään, eli INCI:n lukemiseen. Olen vain olettanut koko ajan, että jos se on deodorantti, siinä ei ole alumiinia missään muodossa. Menin samaan lankaan kuin Mádarankin kanssa. Voihan %!!# peijooni!!

Potassium alumista on ristiriitaista tietoa sen osalta, että luokitellaanko se varsinaisesti alumiiniksi vai ei. Sen molekyyli on ensinnäkin huomattavasti isompi, jonka ei pitäisi päästä imeytymään elimistöön ja se on liekokasvista johdettu ainesosa. Eli ei puhdasta alumiinia suoraan, mutta alumiinia sisältävää yhdistettä kuitenkin.

Mutta oman mielipiteeni mukaan alumiini kuin alumiini. Nämäkin lähtevät vaihtoon samantien, kunhan käytän nämä loppuun. Ilmankos minun kaksi lempideodoranttimerkkiäni ovat olleet niin tehokkaita muihin verrattuna, koska niillä on ollut alumiinit käytössä. Harmittaa suunnattomasti näin jälkeenpäin, kuinka innostus voi viedä ihmisen mieltä harhaan.

Onneksi Mádaralta on tullut uutuutena alumiiniton Bio-active, joka houkuttelee edeltäjänsä tehokkuuden ansiosta. Lisäksi Logona, Lavera sekä Benecos ovat saapuneet deomarkkinoille useilla vaihtoehdoillaan, jotka kutkuttavat mieltä. Niiden pitoon ja toimivuuteen en ehkä luota niin paljoa kuin Mádaraan, mutta katsotaan, mitä seuraavaan deo-ostoskassiin putkahtaakaan.

Joku kunnon dödö olisi kuitenkin löydettävä, ennenkuin taas sisäliikuntakausi alkaa syyskuun alussa.... Ihan kaikkien mukavuuden ja viihtyvyyden vuoksi ;)


Lisää siis tulossa varmasti alumiinittomista deodoranteista kesän edetessä, pysykäähän kuulolla :)

2 kommenttia:

 1. Moi! Eksyin sun blogiin, kun googlettelin juurikin tuota potassium alumia. Oon siis käyttänyt hyvässä uskossa Acorellen dödöä jo jonkun aikaa, kun oon luullut sen olevan alumiiniton. Ja pah, olen tullut höynäytetyksi! Ootko kokeillut täysin alumiinittomia vaihtoehtoja, onko suosituksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Suvi ja kiitos kommentista! Kiva kun eksyit linjoille :)Tuo potassium alum on kyllä niin ristiriitaista tietoa sisältävä ainesosa, että itsekään ei oikein tiedä mitä ajatella.

   Itsellenikin kävi tuo kömmähdys, että ajattelin Acorellen olevan täysin alumiiniton, mutta toisin kävi kun tutustuin purnukan kylkeen hieman tarkemmin.

   Alumiinittomia on tullut testailtua, niitä löytyy täältä blogin puolelta "luonnollista hygieniaa" tagin alta. Itse en ole vielä löytänyt täysin hajuja poissa pitävää alumiinitonta dödöä, mutta haaveena se siintää mielessäni...Ehkä siis vielä jonain päivänä.

   Poista