6.4.2015

Gluteenitonta - Juustosämpylät

Kun näin uuden ohjeen Pörden keittiössä-blogissa, leukani loksahti auki ja vesi herahti kielelleni; Juustosämpylöitä! En ollut edes tajunnut, että kunnon pehmeitä ja maukkaita juustosämpylöitä en ole syönyt sen jälkeen, kun gluteenittomaksi muutuin. Niitähän oli pakko tehdä siltä istumalta!
Pieniä muutoksia tein alkuperäiseen ohjeeseen, aineksien puuttuessa tai halustani taas tunkea jotain kuitua lisäksi. Tässä siis hiukan alkuperäisestä muunneltu ohje:



Juustosämpylät ( 10 isoa)

                                                       4     dl       vettä
                                                       1     pss     kuivahiivaa
                                                       1     rkl      psylliumia
                                                       1/2  tl        suolaa
                                                       1     rkl      hunajaa
                                                       1/2  dl       fibrexiä
                                                       1,5  dl        juustoraastetta
                                                       2     dl       kaurajauhoja (provena)
                                                       5     dl       karkeita gluteenittomia jauhoja (semper grov mix)
                                                       1/2  dl       öljyä


Sekoita +42 asteinen vesi, kuivahiiva ja psyllium sekaisin. Anna turvota 10 minuuttia. Lisää sekaan suola, hunaja, fibrex sekä juustoraaste. Sekoita taikinaan jauhot ja lisää viimeisenä öljy ja vaivaa hyvin tasaiseksi taikinaksi.
Pyörittele taikinasta 10 sämpylää joko öljytyin tai jauhoitetuin käsin pellille. Kohota tiskialtaassa olevan kuuman vesihöyryn päällä  kaksinkertaisiksi. Voitele maidolla ja ripottele päälle juustoraastetta reilusti.
Paista 225 asteessa 10 - 15 minuuttia. Anna jäähtyä ritilän päällä. Nauti!

Sämpylät juuri ennen uuniin menoa. Paljon juustoa päälle, nam!



Sämpylät katosivat meidän leipäkaapistamme muutamassa päivässä ja maistuivat niin tuoreen lämpiminä kuin kylminäkin ihan yhtä hyvälle. Viimeisen kappaleen pistin tänä aamuna paahtimeen ja se vei vielä viimeisen kerran kielen mennessään! Suosittelen siis lämpimästi!


2 kommenttia:

  1. Hei! Just tultiin Holisevalta vanhempiesi luota. Mukana ihana virkattu maatuska, ja vieläpä ihan minulle tehty. Oikein lämpimät kiitokset, näkyy sinulta onnistuvan kaikenlainen käsillä tekeminen. Taitaa olla sukuvika ,kun on seurannut vanhempiesi käden taitoja. Uusi maatuska lähteekin roikkaralliin unileluksi telttaan ja onnen amuletiksi. Paraatipaikan löysi keittiön kulmahyllystä josta näkyy koko huusholliin. Tässä blogissa hyviä leivonta -ja ruokaohjeita, aion niitä kokeilla kun lapsenlapsella on keliakia. Mukavaa alkukesää sinulle ja toivotaan lämpöisempää säätä, olis mukavampi mopoillakin. Kohti uusia seikkailuja, tosi kiva blogi lukea...terrrrveisin Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiitos ihanasta, sydäntä lämmittävästä palautteesta!

      Ihana kuulla, että vihdoin on yksi maatuska päässyt uuteen, sille kuuluvaan kotiin :) Roikkaralliinkin vielä pääsee mukaan kaveriksi, mahtavaa!

      Tuossa sukuvika-asiassa olet kyllä ihan oikeassa. Kyllähän meidän sakilla on hieman niin kermaa, bensaa kuin villalankaakin suonissa kiertämässä :D

      Leivonta- ja ruokaohjeet ovat helppoja ja rennolla otteella tehtyjä. Esimerkiksi, uskon että nämä juustosämpylät uppoaa varmasti niin lapsenlapselle kuin muillekin syöjille :)

      Ihanaa kesän alkua myös sinulle ja kyllä sieltä vielä ne kunnon mopokelitkin tulee!

      Poista